Siyatik Sinir Anatomisi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
25 Temmuz 2024

Siyatik Sinir Anatomisi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Siyatik Sinir Anatomisi

Siyatik sinir, vücudumuzdaki en uzun sinirdir ve leğen kemiğinden başlayarak kalça bölgesinden geçer, her iki bacağa kadar uzanır. Dizlere geldiğinde peroneal ve tibyal sinirler olarak ikiye ayrılır. Siyatik sinir, bacağın alt kısmında bulunan kasları kontrol eder ve baldırların, bacakların ve ayakların hissetme yetisini sağlar. Siyatik terimi ise bu sinirin bulunduğu güzergâh boyunca, sırttan baldır ve bacağa kadar yayılan ağrıyı ifade eder.

Rahatsızlık hafif olduğu gibi, şiddetli olan rahatsızlık elden ayaktan düşürücü de olabilir ve uyuşma, karıncalanma ya da kas zayıflığı gibi belirtiler eşlik edebilir. Siyatik, kendi başına bir hastalık olmaktan çok, belde disk fıtığı gibi, sinirler üzerindeki baskı nedeniyle oluşan başka bir sorunun belirtileridir.

Siyatik Ağrısı

Siyatik siniri geçtiği yer boyunca yayılan ağrılarla kendini gösteren bir ağrı durumudur. Bu ağrılar genellikle iki türdedir:

  • Ara ara gelen ve şiddetli olan ağrılar
  • Az şiddetli ve devamlı olan ağrılar

Ağrı siyatik siniri boyunca, popodan topuğa kadar uzanır. Siyatik sinir uzantısı topuğa doğru uzanırken, bazı noktalarına parmakla basılınca ağrılı olduğu fark edilir. Bu noktalarda sinir üzerine yapılan baskıyla uyarılan ağrının sinir boyunca yukarı ya da aşağı yayılması karakteristiktir. Bacağın üst arka kısmı, bacağın arka dış tarafı ve siyatik sinirinin uzantısı boyunca yayılan ağrıya siyatik denir. Ağrı, bazen yavaş yavaş ilerler ve bazen de aniden bastırır. Hatta bireyin hareketleri kısıtlanabilir. Oturma, kalkma, uzanma gibi hareketler zorlukla yapılır. Bel kemiğinin aşağı kısmının hassaslığından dolayı ağrılar öksürürken, yürürken ve gerinirken daha da artabilir.

Siyatik Neden Olur?

Omurganın alt bölümünün iltihaplanmış ya da zedelenmiş olması, omurlar arasında kıkırdak disklerin yerinden oynaması siyatik ağrıların sebebi olarak gösterilmektedir. Ayrıca sinirin gerilmesi ya da sıkışması esasına dayanan belirtiler de hastalığın tanınmasında önem arz eder. Hasta sırtüstü yatarken gerilmiş halde bulunan bacak yavaş bir şekilde santim santim yukarı kaldırılır ve bu sırada uyluğun arka yüzünde bacağa, hatta ayağa kadar yayılan çekici bir ağrı ortaya çıkması, siyatik rahatsızlığının tespitinde hastanın lehinedir. Bu durumda bacak ne kadar yukarı kaldırılırsa, ağrı da o derece şiddetlidir. Siyatik sinirlerin kökteki hasarlarında, rahatsızlık olan bacağın kaldırılmasıyla sağlam olan bacakta da ağrı meydana gelebilir.

Siyatik ağrıların meydana gelmesinde, omur disk fıtıkları başta olmak üzere, omurga kireçlenmesi, tümörler, omurga veremi, omurganın alt kısımlarında yerleşen doğuştan ya da sonradan olma değişiklikler (Lumbalizasyon, sakralizasyon, spina bifida, kırıklar), bölgedeki organların ve leğen kemiklerinin hasar görmesi de bu rahatsızlığa sebep olabilir.

Bu bozukluklar siyatik sinirini herhangi bir yerinde basınç altında bırakıp ya da gerilmesine yol açarak siyatik tablosuna yol açarlar. Bunlar arasında en önemli ve en çok rastlanılanı bel fıtığı olarak da bilinen disk hernilerdir. Ayrıca siyatik sinir damarlarıyla ilgili bozukluklar, şeker hastalığı, gut, sıtma ve bazı tahriş edici ilaçların siyatik sinir çevresine şırınga edilmesi de genellikle şiddetli ve batıcı ağrılara yol açabilir. Uzun süren vakalarda bacakta hareket ve his bozuklukları, kaslarda erime görülmesi olasıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Siyatik Fizik Tedavi

Siyatik Fizik Tedavi

Haber Bülteni