Lumbago Siyatik Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Lumbago Siyatik Belirtileri ve Tedavisi

Lumbago ve Siyatik

Lumbago, genellikle alt sırt bölgesinde, kaburga kemiği ile leğen kemiği arasında oluşan ağrılı bir durumdur. Modern yaşam koşulları, insanları hareketsiz bir yaşam tarzına yönlendirdiği için bu hastalığın görülme olasılığı artmıştır. Hareketsiz kalan bireylerin kasları zayıflar ve kişi güçsüz kalabilir. Bu da bel omurgasının zayıflamasına ve lumbago hastalığının oluşmasına neden olabilir. Siyatik ise, genellikle belden başlayıp bacaklara kadar uzanan ağrılarla karakterizedir ve siyatik sinirinin sıkışması sonucu ortaya çıkar.

Lumbago ve Siyatik Nedenleri

Omurgada veya bel kemiklerinde ortaya çıkan düzensizlikler, lumbago ve siyatik hastalıklarına neden olabilir. Özellikle masa başı çalışma ortamı, yanlış bir pozisyonda uzun süre durmak ve ani dönüşler bu hastalıkların oluşumuna zemin hazırlar. Ayrıca beldeki disklerin kayması da bu hastalıkları tetiklemektedir. Bunların yanı sıra bedensel refleksler, omurgayı korumaya çalışırken diğer bölgelere kan dolaşımını engelleyebilir ve lumbago ile siyatik hastalıklarına neden olabilir.

Lumbago ve Siyatik Belirtileri

  • Bel omurunu kilitleyen ve sağrı kemiğini etkileyen ağrılar
  • Hastanın sürekli olarak öne eğik bir şekilde durması
  • Otururken ve kalkarken rahat olmaması
  • Hastaların yere eğildiğinde veya ağır bir yük taşıdığında geri doğrulamaması ve belinin kilitlenmesi

Lumbago ve Siyatik Tedavisi

Genellikle fizik muayene ve hasta öyküsü dinlenerek tanı konulabilir. Gerek duyulursa MR, röntgen ve tomografi yöntemleri de kullanılabilir. Burada önemli olan, lumbago ve siyatik hastalığının neden oluştuğudur. Daha sonra doktor, nasıl bir tedavi uygulanacağına karar verir. Ancak erken müdahale çok önemlidir. Eğer erken tedavi edilmezse felce neden olabilir. İlaç tedavisi, fiziksel tedavi ve cerrahi yöntemler tedavi seçenekleridir.

Lumbago ve Siyatik Hastalığında Alınacak Önlemler

  • Ağır yükler kaldırmamaya dikkat edin. Eğer kaldırmanız gerekiyorsa dizlerinizi bükerek eğilmeyi öğrenmeniz gerekir. Böylece diğer kaslar kullanılarak belin yükü azaltılır.
  • Gündelik hayatta sürekli ayakta çalışmanız gerekiyorsa dik bir şekilde durmaya dikkat edin.
  • Hastalığın tekrar gelmemesi için egzersiz yapmaya özen gösterin.
  • Uyurken genellikle beliniz yüksek bir yerde kalacak şekilde uyumaya dikkat edin.

Ekstra Bilgiler

Lumbago ve siyatik hastalıklarının önlenmesi ve tedavi edilmesi için düzenli egzersiz, doğru oturma ve duruş pozisyonları çok önemlidir. Ayrıca, stresten kaçınmak ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek de bu tür hastalıkların oluşum riskini azaltabilir. Doktorunuzun önerdiği fizik tedavi programlarını eksiksiz bir şekilde uygulamak, iyileşme sürecini hızlandıracaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni