Siyatik Ameliyatı Riskleri ve Sonrası
24 Temmuz 2024

Siyatik Ameliyatı Riskleri ve Sonrası

Siyatik Ameliyatı

Siyatik, vücutta bulunan önemli bir sinirin adıdır. Bu sinirin geçtiği bölgelerde hissedilen ağrıya ise siyatik ağrısı denir. Siyatik ağrısı, sırtın alt bölgesinden kalça ve bacaklara kadar inen sinirler doğrultusunda ortaya çıkan ağrılardır. Bu ağrı, genellikle vücudun tek bir tarafını etkiler. Omurgada fıtıklaşmış olan diskin veya kemiğin sinirleri sıkıştırması sonucu meydana gelir. Bu durum, vücutta inflamasyona ve bacaklarda uyuşmalara neden olabilir. Siyatik ağrıları çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir ve birkaç haftalık konservatif tedavi ile şikayetler önlenebilir.

Siyatik Hastalığının Belirtileri

Siyatik ağrısı yaşayan kişiler genellikle belden ayaklara kadar uzanan ağrılar hissederler ve vücutta çekilme hissi duyabilirler. Bu ağrılar, siyatik ağrılarının tipik özelliklerindendir. Bel fıtığı hastaları genellikle ağrılarının tüm vücuda yayıldığını ifade ederler. Siyatik ağrıları omurgadan gelir ve kalça ile bacakların arka kısımlarına doğru yoğun olarak görülür. Belin alt kısmı, kalça, uyluk ve baldırlar ağrıların yoğun olarak görüldüğü bölgelerdir. Siyatik ağrıları hafif olabileceği gibi çok şiddetli ve dayanılmaz derecede de olabilir. Ayrıca elektrik çarpması gibi sarsıntılar şeklinde de görülebilir. Siyatik ağrılarının belirtileri genellikle vücudun tek bir bölgesinde görülür. Bazı hastalarda karıncalanma, ayakta uyuşma, kas zayıflığı gibi belirtiler de olabilir. Siyatik ağrısı, bacağın bir bölümünde ağrı; diğer bir bölümünde ise uyuşukluk şeklinde de görülebilir.

Siyatik Hastalığının Nedenleri

Siyatik sinirlerin sıkışması genellikle omurgalar üzerindeki kemiklerin aşırı büyümesi veya omurgadaki bir fıtıktan dolayı oluşur. Ağır yük taşımak zorunda kalmak, obezite ve uzun süreli oturma, sedanter yaşam tarzı gibi durumlar da siyatik ağrılarına neden olabilir. Yaşlılığa bağlı gelişen bel fıtıkları, kemik çıkıntıları ve omurga değişiklikleri de siyatik ağrılarının nedenleri arasındadır.

Siyatik Hastalığının Komplikasyonları

Bazı hastalar tedavi görmeden siyatikten kurtulabilirken, bazı hastalarda kalıcı sinir hasarları oluşabilir. Bacaklarda his kaybı, bacaklarda güç kaybı, bağırsakta ve mesanede fonksiyon kaybı gibi durumlarda tıbbi yardım alınmalıdır.

Siyatik Hastalığının Teşhisi

Muayene sırasında kas gücü ve refleksler kontrol edilerek, ayak parmakları ve topuklar üzerinde durma, çömelme gibi hareketler yapılarak refleksler incelenir. Siyatik tedavisinde ilaç tedavisi uygulanır.

Siyatik Hastalığının Tedavisi
  • Antienflamatuvar İlaçlar
  • Narkotik Sakinleştirici İlaçlar
  • Trisiklik Antidepresanlar
  • Anti-Nöbet İlaçları
  • Fizik Tedavi
  • Siyatik Ameliyatı
Hastanın akut ağrıları geçtikten sonra, fizyoterapist yaralanmaların tekrarlanmaması için bir rehabilitasyon programı oluşturacaktır. Bu program genellikle duruşun düzeltilmesi, sırt kaslarının güçlenmesi ve desteklenmesine dayanır. Gerekli görülen durumlarda, fizyoterapist sinir doku çevresine kortikosteroid ilaç enjeksiyonu uygulayabilir. Kortikosteroid ilaçlar genellikle birkaç ay içinde etkisini gösterir. Siyatik ameliyatı ise sıkıştırılmış olan sinirin ciddi miktarda güçsüzlüğe sebep olduğu ve rahatsızlığın zaman içinde kötüleştiği durumlarda tercih edilir. Siyatik ameliyatı ile sinirlere baskı yapmış olan kemik çıkıntısı veya disk kayması tedavi edilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni