Siyatik İğnesi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
25 Temmuz 2024

Siyatik İğnesi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Siyatik Sinir

Siyatik sinir, insan vücudundaki en uzun sinirdir. Bel kısmındaki omurlardan çıkan sinirler bir araya gelerek siyatik sinirini oluştururlar. Bel bölgesinden çıkan L4-5 (Lumbar) sinirleri ile kasık bölgesinden çıkan S1 (Sacral) siniri birleşerek siyatik sinirin başlangıcını oluştururlar. Siyatik sinir, bel omurlarından başlayarak kasık içerisinden geçer, kalçaya ait kasların arasından diz arkasındaki çukura kadar uzanır. Bu çukurda dallanarak ikiye ayrılan sinir, ayak parmaklarına kadar devam eder.

Siyatik Hastalığı Nedir ve Sebepleri Nelerdir?

İnsanın üst bacağının arka kısmında ya da arka bacağının dış tarafında siyatik siniri boyunca yer alan bir ağrı gözlemlenebilir. Bu ağrıya, yakınındaki sinir sebebiyle 'siyatik' ismi verilmiştir. Siyatik siniri herhangi bir sebeple sıkışmış olduğu için bu sinirin uyardığı kasların olduğu bölgelerde ağrı, hissizlik ve kuvvet kayıpları gözlenmektedir. Bahsi geçen ağrı aniden hissedilebildiği gibi bazı durumlarda da yavaş yavaş seyreden özelliktedir. Ağrılar siyatik siniri ile aynı doğrultuda yani kalçanın dibinden başlayıp ayak topuğuna kadar devam eden cinstedir. Bedensel işlev gerektiren hareketlerde zorlanma meydana gelir. Oturma, kalkma, yatış pozisyonu alma ya da yürüme gibi hareketlerde birey ağrı sebebiyle işlevselliğini kaybeder. Öksürme, gerinme ya da yürüme gibi durumlarda hassas olan bel kemiğinin alt kısmında ağrı oldukça yoğun bir şekilde hissedilir. Bunun sebebi, omurlar arasındaki disklerin yerinden oynaması nedeniyle, hareketlerdeki kas ve doku aktivitesi sonucu siyatik sinire oluşan basıdır. Ayrıca omurganın alt tarafında oluşan iltihaplanma ya da zedelenme de söz konusu olabilir. Omurganın alt kısmında oluşan ya da doğuştan meydana gelen değişiklikler, leğen kemikleri ya da bu bölgedeki diğer organların hasarı, siyatik sinirinin herhangi bir noktasına baskı yapıp bu hastalığı tetikleyici etmen olabilirler. Bel fıtıkları ise en sık rastlanan siyatik sebebidir. Diğer yandan siyatik sinirin harabiyete uğramasına neden olan başka bir faktör ise trafik kazalarıdır. Bunun yanı sıra ezilme, kesi oluşumu, silah sebepli yaralanmalar sonucunda da sinirin kopması ya da zedelenmesi gözlemlenmektedir.

Enjeksiyon Esnasında İğne Siyatik Sinire Zarar Verebilir mi?

Çok nadir olarak meydana gelse de kalçadan yapılan enjeksiyon iğnesi girişimleri sonucunda siyatik sinirin zarar gördüğü raporlanmıştır. Siyatik sinire asıl zarar veren şey aslında enjektörün ucundaki iğne değildir. Çünkü enjektörün iğnesi ile kalçadan siyatik sinirin içerisine girmek neredeyse imkânsızdır. Bunun sebebi ise siyatik sinirinin diğer sinirler gibi kaygan yapıda olmasıdır. Enjektör iğnesi gibi ince bir materyalle onu doku içerisinde yakalamak ve zedelemek oldukça zordur. Peki basit bir enjeksiyon iğnesi sonrası felç gibi ciddi bir hasar yaşayan hastalardaki asıl tehdit unsuru nedir? Enjektör içerisindeki kimyasal maddenin doku içerisinde dağılacak yer bulamaması ve enjektörün iğnesi ile zerk edilen kimyasal materyalin bunun sonucunda dokuda birikmesidir. Enjeksiyon işleminden sonra dokuda biriken kimyasal materyal siyatik sinir üzerinde baskı yapar ve siniri zedeler. Az önce de bahsettiğimiz gibi basit bir enjeksiyon iğnesi hastayı felç riskine kadar götürebilir. Zayıf bünyeli bireylerde rastlanması muhtemel olan bu durum için sağlık çalışanlarının bu konuda özellikle hassasiyet göstermesi beklenmektedir.

Siyatik Hastalığının Tedavi Süreci

Siyatik şikâyetleri olan hastaya nörolojik muayene yapılması gerekir. Bel ve kasık filmi istenebilir. Elektromyografik incelemeler sonucunda harabiyet gören kısım net olarak belirlenir. Hastaya ilk etapta yatak istirahati önerilir. Sert bir zeminde yatması daha da faydalı olacağı için yatağın altına kalın bir tahta konulabilir. Uzman tarafından önerilen ilaçlar varsa gerekli sürede ve dozunda mutlaka alınmalıdır. Bazı hastalar ise fizik tedavi birimlerine yönlendirilir. İğne sonucu siyatik sinirde harabiyet gözlemlenen hastalarda iyileşme yüzdesi oldukça düşüktür. Diğer hastaların yarısında ise uygun tedavi yöntemleri sonucunda %75'e varan oranlarda iyileşme gözlemlenebilmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kalçada Siyatik Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Kalçada Siyatik Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Siyatik Ağrısına Ne İyi Gelir?

Siyatik Ağrısına Ne İyi Gelir?

Siyatik Sinir Sıkışması Belirtileri ve Tedavisi

Siyatik Sinir Sıkışması Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Siyatik Belirtileri ve Tedavisi

Gebelikte Siyatik Belirtileri ve Tedavisi

Siyatik Sinir Hasarı Belirtileri ve Tedavisi

Siyatik Sinir Hasarı Belirtileri ve Tedavisi