Siyatik Sinir Sıkışması Egzersizleri
22 Temmuz 2024

Siyatik Sinir Sıkışması Egzersizleri


Siyatik sinir, vücudumuzun en uzun sinirlerinden biridir. Bel omurları arasından çıkar, kasık bölgesinden geçer ve kalça kasları arasından çıkarak dizin arkasındaki diz çukuruna kadar uzanır. Siyatik sinir, dizin arka çukurunda iki büyük dala ayrılır ve bacağın ucunda bulunan parmaklara kadar ulaşır. Siyatik sinir, bacakta bulunan tüm kasların yanı sıra ayak ve baldır kaslarının kasılmalarını sağlar, ayrıca ayak üzeri ve altı ile baldırın arkasındaki duyu bilgilerini beyne iletir. Ayakta durma ve yürüme fonksiyonları için büyük önem taşır.

Siyatik sinirin hasar görmesi veya yıpranması durumunda siyatik sinir sıkışması meydana gelir ve bu durum siniri olumsuz etkiler. Bu da ağrı, kramp ve uyuşma gibi çeşitli şikayetlere neden olur. Siyatik sinir sıkışmasının tedavisi, dinlenme ve belirli egzersizlerle yapılabilir. Siyatik sinir sıkışması egzersizleri, siyatik sinirin bacak, ayak, kalça ve sırt bölgesindeki kasları çalıştırır. Yapılacak olan esneme ve germe hareketleri, siyatik sinirlerin hareketliliğini ve alt sırtın esnekliğini artırır. Egzersizlere başlangıçta hafif hareketlerle başlanmalı ve zamanla uygulama artırılmalıdır. Siyatik sinir sıkışmasında ortaya çıkan şikayetleri gidermek için bu egzersizlerin ihmal edilmemesi ve haftada en az dört gün yapılması önemlidir.


  • Düz bir zemin üzerine başınızın altına bir yastık koyarak sırt üstü uzanın. Dizlerinizi bükün ve ayaklarınızı kalça genişliğinde yere düz olarak tutun. Bu şekilde vücudunuzun üst kısmını rahatlatın. Daha sonra ellerinizle her iki dizinizi tutarak dizlerinizi yukarı doğru kaldırın ve göğsünüze doğru getirin. Yarım nefes alıp yarım dakika kadar bu konumda kalın. Bu germe hareketini her iki bacağınız için 3 defa uyguladıktan sonra başlangıç pozisyonuna geri dönün.
  • Düz bir zemin üzerine yine başınızın altına yastık koyarak sırt üstü yatın. Ayaklarınızı yere sabit bir şekilde tutarak vücudunuzun üst kısmını rahatlatın. Daha sonra iki elinizle dizinizi aşağı doğru tutun ve bir dizinizi göğüs bölgesine yukarı doğru kıvırın. Ardından vücudunuzun üst bölgesinde doğru ayağınızı yavaş bir şekilde getirin ve dizinizi düzeltin. Derin nefes alıp vererek 30 saniye kadar bu pozisyonda kalın ve aynı uygulamayı diğer diziniz için de 3 defa yaptıktan sonra diz çökerek başlangıç pozisyonuna geri dönün. Bu germe hareketi esnasında karıncalanma, uyuşma veya ağrı gibi bir his duyduğunuz takdirde bu hareketi hemen sonlandırın.
  • Bir minderin üzerinde sırt üstü yatın. Dizlerinizi bükerek ayaklarınızı kalçalarınıza doğru yaklaştırın. Kollarınızı her iki yana açarak ayaklarınıza paralel olarak tutun. Göbeğinizi içe doğru çekip alt karın kaslarınızı sıkın ve sırtınızı düzleştirmek amacıyla yere doğru indirin. Bu esnada kalça veya bacak kaslarınızı kullanmamaya özen gösterin. Bu pozisyonda 5 saniye kadar durduktan sonra, bu egzersizi 5-10 defa tekrarlayın ve başlangıç pozisyonuna geri dönün.
  • Sırt üstü yere uzanın. Ayaklarınızı kalçalarınıza doğru getirerek dizlerinizi bükün. Kollarınızı birbirine geçirerek göğsünüzün üzerinde tutun. Üst karın kaslarınızı kullanarak gövdenizi yerden hafif yukarı doğru kaldırın. Baş ve boyun bölgenizi yükseltmeden sadece 15 derece kadar göğsünüzü yükseltin ve gövdenizi 5 saniye kadar bu pozisyonda tutup yavaşça indirin. Bu egzersizi 5-10 defa tekrarlayın ve başlangıç pozisyonuna geri dönün.
  • Yüzme havuzunda ellerinizi havuzun kenarlarından tutarak duvara yakın bir şekilde durun. Daha sonra yavaşça ayaklarınızın birini öne doğru kaldırarak düz tutun ve tekrar ayaklarınızı yavaşça aşağı doğru indirin. Bu hareketi diğer bacağınız için de 5 defa uyguladıktan sonra başlangıç pozisyonuna geri dönün.
  • Bir egzersiz topunun üzerine kollarınızı ağırlık vermeden düz bir şekilde yerleştirerek oturun. Kalça esneme hareketi için ayak parmaklarınız yere değecek biçimde arkanıza doğru kendinizi ittirin. Bu pozisyonda 5 saniye kadar durduktan sonra geriye doğru topuklarınızı yere getirerek yavaşça oturun. Bu egzersizi 5-10 defa uyguladıktan sonra başlangıç pozisyonuna geri dönün.

Ekstra Bilgiler ve Öneriler

Siyatik sinir sıkışması egzersizleri yaparken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Egzersizlere başlamadan önce mutlaka bir uzmana danışılmalı ve uygun bir egzersiz programı oluşturulmalıdır. Ayrıca egzersizler sırasında ağrı veya rahatsızlık hissedildiğinde egzersize ara verilmelidir.

Siyatik sinir sıkışması tedavisinde egzersizler dışında, sıcak ve soğuk kompres uygulamaları, masaj terapileri ve ilaç tedavileri de kullanılabilir. Ancak, bu tedavi yöntemlerinin de bir uzman kontrolünde yapılması önemlidir.

Egzersizlerin yanı sıra, günlük yaşamda da dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Uzun süreli oturma veya ayakta durma durumlarından kaçınılmalı, ergonomik bir oturma düzeni sağlanmalı ve uygun ayakkabı seçimi yapılmalıdır. Ayrıca, düzenli olarak esneme ve germe hareketleri yapılmalı ve vücut ağırlığı kontrol altında tutulmalıdır.

Siyatik sinir sıkışması, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir durumdur. Ancak, düzenli egzersiz ve uygun tedavi yöntemleri ile bu durumun etkileri minimize edilebilir ve yaşam kalitesi artırılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni